Slik får du god nattesøvn når du er på reise

Nordmenn elsker å reise, og det er mange som planlegger neste reise til fjerne strøk allerede før flyet har landet på hjemveien. Den verden vi lever i blir stadig tettere knyttet sammen, og det er overkommelig å reise til steder langt unna Norge. Likevel kan det være at noe så grunnleggende og enkelt som søvn lager problemer på veien.

Når kroppen ikke reiser like raskt som flyet

De aller fleste har hørt om jetlag, som er begrepet som benyttes om søvnforstyrrelser etter en flyreise. Kroppen vår er tilpasset døgnrytmen i avreiselandet, og i forbindelse med reiser til helt andre tidssoner kan det skape problemer. Kroppen klarer å forskyve døgnrytmen med omtrent en time om dagen, så det kan faktisk ta en stund før du er helt på plass – og da er det kanskje også på tide å reise hjem.

Symptomene på jetlag er typisk tretthet, noe som selvfølgelig ikke er så rart når kroppen er innstilt på å sove når du er våken. Omvendt kan det også være at du våkner svært tidlig, eller at du opplever andre konsekvenser av manglende søvn

Gode forberedelser hjelper

Det er mulig å prøve å tilpasse seg til den nye tidssonen allerede før du reiser, ved å for eksempel bruke solbriller når det er lyst ute og tilpasse spisetider og søvn noe. Pass på at du er uthvilt før du reiser, drikk mye vann og prøv å unngå å sove på flyet hvis det ikke stemmer overens med tiden du ville ha sovet på destinasjonen.

Det er også mulig å benytte melatonin-tabletter, som er et reseptfritt alternativ som tilsvarer kroppens naturlige søvnhormon. Myndighetene anbefaler likevel å så langt som mulig prøve å håndtere jetlag uten medisiner.

Det er selvfølgelig ikke bare jetlag som påvirker søvnkvaliteten på reisen, men med den under kontroll blir det mye enklere å slappe av og få en god natts søvn.

Derfor kan du få søvnproblemer av elektronikk

Moderne teknologi har snudd opp ned på livene våre på bare noen tiår, og vi har i dag tilgang til dingser som tidligere generasjoner bare kunne drømme om. Mobilen og andre enheter bidrar med alt fra underholdning til helt nye måter å jobbe på, ta en titt på http://pixmania.no/ for det nyeste innen forskjellige teknologier. Det er viktig å ha det i bakhodet når du vurdere de mindre positive aspektene ved teknologi.

Overdreven skjermbruk før leggetid kan medføre søvnproblemer.

Forskning på søvnproblemer viser at det finnes sammenheng mellom skjermbruk og søvnproblemer. Bildet er selvfølgelig komplekst, da det kan vær flere faktorer som sammen forårsaker utfordringer med søvn, men det er åpenbart at skjermbruk har noe med saken å gjøre.

De aller fleste nordmenn bruker større og mindre skjermer store deler av dagen, men det er særlig skjermtid på kvelden som ser ut til å påvirke søvnen. Det finnes en relativt enkel og logisk fysisk forklaring på dette, i form av hormonet melatonin. Kroppen produserer det som en forberedelse på innsovning, men det forutsetter at omgivelsene blir mørkere – som de naturlig blir når solen går ned om kvelden.

Noen mobilprodusenter har laget egne kveldsmoduser, som angivelig skal forandre fargetemperaturen på skjermen slik at den gjør det lettere å sovne. Samtidig løser det ikke den andre store utfordringen med å hele tiden være på nett med en skjerm foran øynene.

Gjør den tilkoblede livsstilen oss stressede?

I dag er det helt naturlig å motta en e-post fra jobben klokken 22:00, eller kjøpe noe på nett rett før du sovner. Søvn handler om fysisk og mental restituering, men det er kanskje ikke så enkelt å hente seg inn etter en dag med inntrykk fra tidlig til sent? For mange kan det være ekstremt mange tanker som kverner i hodet når mobilen endelig blir lagt til side, og da er det ikke lett å sove.

Er det mulig å vaske overmadrasser på en enkel måte?

Annonse

En god overmadrass er gull verdt, og med tanke på hvor mange timer vi bruker i sengen hver dag så bør den også rengjøres regelmessig. Det aller enkleste man kan gjøre er å snu, vende og lufte overmadrassen jevnlig. Lufting gjør at madrassen får anledning til å tørke fullstendig, husk at man svetter store mengder hver natt.

Hvis du har mulighet å lufte overmadrassen utendørs er det ekstra bra, men pass på været. Noen steder i landet, som Mo i Rana og andre steder litt mer nordover i landet, så er det lurt å sjekke værprognosene først – ta en titt på  nyheter om Mo i Rana eller andre lokalaviser. Det er også fint å støvsuge overmadrassen med jevne mellomrom. Dessverre er det spesielt avføring fra midd som eventuelt kan være et problem, og det er mulig å fjerne noe med støvsuging.

Alternative løsninger for holde overmadrassen ren

En annen enkel løsning er å benytte en madrassbeskytter. Den skal puste, det er ingen som liker beskyttelser i plast som brukes på noen budsjetthoteller. Med en madrassbeskytter er det enkelt å vaske denne i maskinen, da den er tynn og får plass i de aller fleste vanlige vaskemaskiner.

Samtidig kan de aller fleste overmadrasser vaskes, det tar bare litt lengre tid. Begynn med å fjerne trekket fra overmadrassen, det er trekket som skal vaskes – ikke madrassen i midten. Det kan også være lurt å vaske de to sidene av madrassen hver for seg, for å ikke overbelaste maskinen. Husk at trekket kan absorbere svært mye vann.

Overmadrassen bør ikke tørkes i tørketrommel, men heler strekkes og hengetørkes. Det er naturlig at den krymper litt ved vask, men den vil vanligvis utvide seg igjen etter noen dager. Pass på at madrassen er helt tørr før den legges tilbake i sengen, det gjelder også hvis man punktvasker mindre områder med vaskemiddel og vann.

De mange fordelene med å velge en god overmadrass

Du tilbringer store deler av ditt liv i en eller annen form for seng og det er derfor svært viktig å velge seng og tilbehør med stor omhu. Kvaliteten på sengen kan utgjøre forskjeller på både din helse og helhetlige livskvalitet. Farene med dårlig søvnkvalitet eller et ustabilt søvnmønster er mange og du risikerer potensielt store konsekvenser av å ligge i en dårlig seng. Invester derfor litt ekstra i sengen din og bruk riktig tilbehør for å sikre den optimale søvnopplevelsen. En god overmadrass kan for eksempel være forskjellen på en god eller dårlig natt – vi gir deg derfor de mange fordelene med å velge en overmadrass til ditt soverom. Fortsett å lese De mange fordelene med å velge en god overmadrass