Hvilken seng skal jeg velge?

Dette er et spørsmål mange stiller seg i løpet av livet. Kjøp av seng er et stort valg, ikke bare fordi det er et stort kjøp, men også fordi vi bruker så mye tid i sengen vår. Det er regnet ut at vi mennesker ligger i sengen omtrent en tredjedel av livene våre, det er mange timer. Derfor skal sengen være god. Det har stor påvirkning på søvnen din, som dessuten er svært viktig for vårt velvære.

Sengen har den mest direkte koblingen til god søvn, og det kan være vanskelig å bli uthvilt dersom sengen ikke er god. Det er også viktig å vite at “god seng” ikke alltid betyr at den skal være myk, alles kropp er forskjellige, og har behov for forskjellige løsninger. La oss ta en titt på noen gode senger du kan velge mellom.

Regulerbar seng

En regulerbar seng er kanskje den heftigste løsningen på seng som finnes. Den kan, som navnet tilsier, reguleres, og dermed endres hvis man for eksempel vil sitte oppe i sengen. Dette er et godt alternativ for deg som liker å bruke sengen til mer enn soving, for eksempel for å se på tv, jobbe og lignende. Disse sengene er gjerne dyrere enn mange alternativ, og derfor krever det noe undersøkelse for å finne den aller beste for deg. Du kan finne en test av regulerbar seng her, så blir det nok lettere å velge.

Kontinentalseng

Ønsker du en seng som ikke skal reguleres, men stadig er en god seng, så er kanskje kontinentalseng det rette valget. Disse består av tre deler, først en rammemadrass som lager selve strukturen av sengen, en fjærmadrass som støtter kroppen på de riktige stedene, og deretter en overmadrass som sørger for komfort. Her er det mange muligheter for å finne en seng som er god for kroppen, og det er et spesielt godt valg for deg som sliter med skader eller kroppslige plager. Det er spesielt nakke, skuldre, rygg og hofte som trenger den rette tykkelsen og hardheten i madrass, og dette kan man finne i en kontinentalseng.

Rammemadrass

Dette er en enklere og billigere løsning som blir valgt av mange unge, studenter eller de som er på utkikk etter et godt, men rimeligere alternativ. Her kjøper man normalt en rammemadrass, som man deretter kan sette ben på, og legge en overmadrass over. Her har overmadrassen mye å si, fordi det er denne som sikrer den siste lille komforten. Man kan for eksempel gå for en billigere rammemadrass, og en overmadrass av høy kvalitet, da blir sengen deilig å ligge i. Denne typen seng finnes i mange forskjellige størrelser, for eksempel 120cm, 140cm, 160cm eller 180cm

Sengen er viktig fordi vi bruker den så mye, den kan ha stor påvirkning på kroppens velvære, og den har en sterk kobling til hvor godt vi sover. Søvn henger sammen med blant annet konsentrasjonsevne, restitusjon, hukommelse, reaksjonsevne og muskelvekst, og det er derfor ganske opplagt at det burde prioriteres for å kunne leve et sunt og langt liv.

Slik kan du sikre god søvn

Søvn er livsviktig for et hav av prosesser som foregår i kroppen vår. Likevel er søvnmangel svært utbredt rundt om i landet. Det er viktig at vi får nok søvn både for helse, hukommelse, konsentrasjon og prestasjonsevne og det er på tide at vi alle prioriterer å få nok og god nok søvn.

Vi skal derfor komme med noen gode tips slik at du kan sikre deg god kvalitetssøvn gjennom hele året. La nok og god nok søvn være målet ditt denne høsten.

Et godt inneklima og en god seng

For det første er det viktig at du har en seng og en madrass som passer ditt ergonomiske behov og din vektklasse. Det er nemlig slik at madrassens fasthet skal reguleres ut ifra din egen vekt. Det vil si at om du deler seng med noen så kan det være en god ide å ha to forskjellige madrasser slik at begge får dekket sitt behov. Deretter kan dere legge en overmadrass over slik at dere ikke merker sprekken. En god overmadrass er uansett viktig for at sengen skal bli helt komplett. Vi er helt klar over at ny seng kan være dyr, men kanskje er det bare madrassen eller overmadrassen som må byttes ut for at søvnen din skal bli enda litt bedre.


Det er også viktig at du sover i et godt miljø. Pass på at temperaturen er god nok på rommet ditt. Visste du at du alltid burde lufte 30 minutter før du legger deg? Selv på vinteren og selv for de største frostpinnene er det viktig å lufte før man legger seg slik at søvnen blir så god som mulig. Forskning viser også at man sovner lettere i et kjølig rom, så dersom du er en frostpinne kan det være en god ide å heller ha en tjukkere dyne, men fremdeles lufte.

Sengetøy og lyder

Sengen er jo åpenbart ganske viktig for god søvn, men det er noen andre triks du kan ta med deg også dersom du ikke føler at sengen er problemet. Huden vår reagerer også forskjellig på forskjellige materialer. Kanskje benytter du deg av et sengetøy som er i bomull mens du egentlig hadde sovet best med sateng. Det finnes mange guider for dette online eller du kan få hjelp hos en hudlege, hos en butikk som selger sengetøy, hos apoteket eller hos en helsekost.

Du har sikkert hørt mange ganger at du ikke bør bruke skjerm eller se på skjerm rett før du legger deg. Derfor nevner vi dette, men vi går ikke mer inn på det enn kun å nevne det: ikke bruk skjerm rett før leggetid.

Vårt siste tips til god søvn er lyder. Vi reagerer helt forskjellig på lyder, men lyder kan faktisk hjelpe deg med å havne i en dypere søvn. Her må du prøve deg litt frem for å finne det som passer deg. Noen liker å høre på noen som snakker om søvnscan eller mindfullness, noen liker regnlyder og noen liker å høre på rolige sanger.

Syv gode tips til soverommet

Soverommet er et rom der vi tilbringer mye tid og det er et rom der du skal ha muligheten til å slappe av, kose og sove. Derfor kan det være greit å ha med seg noen tips til hvordan du best kan innrede og få det hyggelig på soverommet.

Vi skal i denne artikkelen gi deg syv gode råd for hva du kan gjøre med soverommet slik at du får muligheten til å lade batteriene på best mulig måte.

1.     Planlegging

For at rommet ditt kan utnyttes på best mulig måte og for at du samtidig kan passe på at rommet får nok luft så er planlegging ytterst nødvendig. Det kan være en god ide å tegne opp rommet slik at du selv kan få oversikt over hvor mye plass du faktisk har. Plasser sengen først og plasser de andre nødvendige møblene ut ifra sengens plassering.

2.     Invester i en god madrass

Sengen er det viktigste møbelet du eier på soverommet. Ettersom vi tilbringer over en tredjedel av livet i sengen så er det absolutt verdt å investere i en god madrass. Har du en dobbeltseng som du deler med en partner kan det være en ide å ha to forskjellige madrasser. Du skal nemlig regulere fastheten i madrassen din basert på vekten din. Dere kan legge en overmadrass over de to madrassene slik at dere ikke merker sprekken.

3.     Velg en så stor seng som mulig

Som sagt så bruker vi mye tid i senga og det er derfor viktig at du har god plass. Kjøp en så stor seng som du har plass til og råd til, så slipper du å sove for trangt. Man vet jo aldri når man kan få besøk.

4.     Gjør sengen innbydende

En boligstylist vil nok fortelle deg at du bør pynte sengen slik at den ser innbydende ut, og dette er et godt tips. Finn sengetøy i en farge du liker og ikke minst finn sengetøy som er godt å sove i. Her kan det være verdt det å investere i et litt dyrere merke.

5.     Velg riktig garderobeskap

Dersom du trenger å ha garderobeskapet på soverommet er det en god ide å ha et skap som går fra gulv til tak og som enten har skyvedører eller om har dobbeltdører. Når garderobeskapet har dører så vil det fjerne mye unødvendig uro i rommet slik at du kan sove så godt som overhodet mulig.

6.     Ha rommet mørkt når du sover

Det er viktig at du har et mørkt soverom når du skal sove. På den måten forstår hjernen enklere når det er på tide å sove og når det er på tide å stå opp. Derfor kan black-out-stoffet være en god ide for deg som sliter litt med å sovne.

7.     Unngå rot

Soverommet er et sted du skal sove og hvile og det er derfor viktig at du unngår rot. En generelt god regel er å ha så lite som mulig dill dall og ting på rommet slik at det er lettere å holde orden.

To gode måter å begynne å investere

Å begynne å investere i aksjer kan for mange virke svært vanskelig. Heldigvis trenger det ikke være slik. Det finnes for det første en haug av hjelpemidler der ute, og du har også muligheten til å begynne i det små. Start med å skaffe deg en liten oversikt over et bare begreper slik at du får så mye som mulig ut av de guidene som finnes der ute.

Så fort du har kontroll og oversikt over egen økonomi må du ta en titt på hva du ønsker å investere i. Er det kryptovaluta? Fond? Eller kanskje aksjefond? Ta en titt på hva forskjellen er slik at du raskt kan få en oversikt over hva som passer deg. Du kan lese mer om de forskjellige måtene å investere på hos aksjeskole.

Aksjesparekonto

Aksjesparekonto er et supert sted å for deg som ikke føler at du har full kontroll enda. Det er rett og slett en konto du oppretter hos din egen bank, eller eventuelt hos en ny bank, der du samler alle verdipapirer over aksjer og fond du investerer i. Dette er utrolig enkelt og det vil se ut som en vanlig bankkonto.

Noe som er helt supert med aksjesparekontoen er at du kan ta ut like mye som du satt inn helt skattefritt. På den måten er det enkelt å ta ut penger dersom du skulle angre, eller dersom det dukker opp en uforutsett kostand som må betales.

Copy Trading

En annen måte for deg som er nybegynner å komme i gang på, er ved å finne en plattform som tilbyr CopyTrading. Dette er rett og slett en funksjon som lar deg kopiere det erfarene tradere gjør. Du gjør enkelt og greit det samme som de gjør. På den måten kan du lettere få et overblikk over hvordan markedet fungerer, men også være sikker på at du følger noen som vet hva de gjør.

Med CopyTrading blir det både enkelt og spennende på en gang, bedre blir det ikke. Finn ut om det er aksjesparekonto, CopyTrading eller noe helt annet som passer for deg. Lykke til på eventyret.

Lån og stor gjeld, slik kan det løses

Uansett hvor du er i livet kan lån være vanskelig å sette seg inn i. Det kan være vanskelig å finne ut hvilket lån som passer best for deg og ikke minst hvordan man skal kunne spare opp en god nok egenkapital til å faktisk få godkjent et lån. Du er ikke alene om disse bekymringene, men heldigvis finnes det god hjelp der ute.

De fleste av oss tar opp flere lån gjennom livet. Enten det er studielån, boliglån, billån eller smålån til mindre finansieringer. Det å sette seg inn i det hele og finne et lån som både er stort nok og som har gode vilkår kan være vanskelig.

Kan refinansiering være løsningen?

Det er lett å havne i stor gjeld om man tar opp forskjellige lån her og der. Det kan gjøre at du mister kontrollen, og om du har lånt mer enn du har råd til kan du virkelig havne i ubeleilige kniper. Derfor er det for det første viktig at du aldri låner mer enn du har råd til, men også at du finner lån som har gode renter og vilkår. Dette gjelder uansett om det er boliglån eller kredittkort. Dersom du ønsker å lære mer kan lese mer om de forskjellige lånene hos mrfinans.com.

Som sagt trenger de aller fleste av oss både et og to lån i løpet av livet. Dersom du er en av dem som har endt opp med lån til langt over skuldrene kan refinansiering være en god løsning å ta en kikk på. Refinansiering lar deg samle alle lånene dine slik at du får en bedre oversikt. Du vil fremdeles sitte igjen med lånet ditt, men alt vil være samlet på et og samme sted slik at du vil ha bedre oversikt over din egen personlig økonomi og nedbetalingsplan.

Morsomme og gode sparetips

Å spare er ikke alltid like lett og det kan noen ganger virke som om målet bare forsvinner lenger og lenger unna. Du er ikke alene om å syntes at sparing er vanskelig. Det vanskeligste er å vende vanene slik at du ikke lenger bruker penger på for eksempel cafe eller andre småkjøp.

Selv om sparing er vanskelig, er det ikke umulig. Det er et par gode tips der ute som du kan ta med deg slik at veien blir litt lettere, enten du sparer til et spesielt formål eller om du for eksempel skal begynne å nedbetale et lån. Dersom du synes nedbetaling av lån er vanskelig, kan du lese mer om gode løsninger her: refinansiering.io.

Sett en realistisk tidsfrist

Et av de beste tipsene er å sette en tidsfrist. La oss si du skal spare 10.000, og gir deg selv 1 år på å spare beløpet. Du må selvfølgelig gi deg selv en tidsfrist som er realistisk og som gjør at du fremdeles har råd til nødvendigheter. Start med å sette deg ned å få en oversikt over hva du bruker penger på hver måned, hva du kan kutte ned på og hva du faktisk trenger. På den måten er det enklere å sette seg en realistisk tidsfrist.

Et morsomt sparealternativ

Storebrand har en app som heter DREAMS. Denne appen hjelper deg å spare mot mål og du kan til og med samkjøre et mål med vennene dine. La oss si at dere sparer til en reise til Bali. Opprett en drøm som heter Bali og legg til vennene dine. På den måten kan du se hvor mye hver enkelt har spart og det kan brukes som en motivasjon til å spare mer.

Det finnes en haug av morsomme funksjoner for å spare småbeløp hele tiden. For eksempel kan du skru på en funksjon som gjør at du sparer 10 kr hver gang noen andre sparer et beløp. Du sparer helt uten av du merker det. En perfekt løsning for deg som synes det er vanskelig å spare.

Slik får du god nattesøvn når du er på reise

Nordmenn elsker å reise, og det er mange som planlegger neste reise til fjerne strøk allerede før flyet har landet på hjemveien. Den verden vi lever i blir stadig tettere knyttet sammen, og det er overkommelig å reise til steder langt unna Norge. Likevel kan det være at noe så grunnleggende og enkelt som søvn lager problemer på veien.

Når kroppen ikke reiser like raskt som flyet

De aller fleste har hørt om jetlag, som er begrepet som benyttes om søvnforstyrrelser etter en flyreise. Kroppen vår er tilpasset døgnrytmen i avreiselandet, og i forbindelse med reiser til helt andre tidssoner kan det skape problemer. Kroppen klarer å forskyve døgnrytmen med omtrent en time om dagen, så det kan faktisk ta en stund før du er helt på plass – og da er det kanskje også på tide å reise hjem.

Symptomene på jetlag er typisk tretthet, noe som selvfølgelig ikke er så rart når kroppen er innstilt på å sove når du er våken. Omvendt kan det også være at du våkner svært tidlig, eller at du opplever andre konsekvenser av manglende søvn

Gode forberedelser hjelper

Det er mulig å prøve å tilpasse seg til den nye tidssonen allerede før du reiser, ved å for eksempel bruke solbriller når det er lyst ute og tilpasse spisetider og søvn noe. Pass på at du er uthvilt før du reiser, drikk mye vann og prøv å unngå å sove på flyet hvis det ikke stemmer overens med tiden du ville ha sovet på destinasjonen.

Det er også mulig å benytte melatonin-tabletter, som er et reseptfritt alternativ som tilsvarer kroppens naturlige søvnhormon. Myndighetene anbefaler likevel å så langt som mulig prøve å håndtere jetlag uten medisiner.

Det er selvfølgelig ikke bare jetlag som påvirker søvnkvaliteten på reisen, men med den under kontroll blir det mye enklere å slappe av og få en god natts søvn.

Derfor kan du få søvnproblemer av elektronikk

Moderne teknologi har snudd opp ned på livene våre på bare noen tiår, og vi har i dag tilgang til dingser som tidligere generasjoner bare kunne drømme om. Mobilen og andre enheter bidrar med alt fra underholdning til helt nye måter å jobbe på, ta en titt på http://pixmania.no/ for det nyeste innen forskjellige teknologier. Det er viktig å ha det i bakhodet når du vurdere de mindre positive aspektene ved teknologi.

Overdreven skjermbruk før leggetid kan medføre søvnproblemer.

Forskning på søvnproblemer viser at det finnes sammenheng mellom skjermbruk og søvnproblemer. Bildet er selvfølgelig komplekst, da det kan vær flere faktorer som sammen forårsaker utfordringer med søvn, men det er åpenbart at skjermbruk har noe med saken å gjøre.

De aller fleste nordmenn bruker større og mindre skjermer store deler av dagen, men det er særlig skjermtid på kvelden som ser ut til å påvirke søvnen. Det finnes en relativt enkel og logisk fysisk forklaring på dette, i form av hormonet melatonin. Kroppen produserer det som en forberedelse på innsovning, men det forutsetter at omgivelsene blir mørkere – som de naturlig blir når solen går ned om kvelden.

Noen mobilprodusenter har laget egne kveldsmoduser, som angivelig skal forandre fargetemperaturen på skjermen slik at den gjør det lettere å sovne. Samtidig løser det ikke den andre store utfordringen med å hele tiden være på nett med en skjerm foran øynene.

Gjør den tilkoblede livsstilen oss stressede?

I dag er det helt naturlig å motta en e-post fra jobben klokken 22:00, eller kjøpe noe på nett rett før du sovner. Søvn handler om fysisk og mental restituering, men det er kanskje ikke så enkelt å hente seg inn etter en dag med inntrykk fra tidlig til sent? For mange kan det være ekstremt mange tanker som kverner i hodet når mobilen endelig blir lagt til side, og da er det ikke lett å sove.

Er det mulig å vaske overmadrasser på en enkel måte?

Annonse

En god overmadrass er gull verdt, og med tanke på hvor mange timer vi bruker i sengen hver dag så bør den også rengjøres regelmessig. Det aller enkleste man kan gjøre er å snu, vende og lufte overmadrassen jevnlig. Lufting gjør at madrassen får anledning til å tørke fullstendig, husk at man svetter store mengder hver natt.

Hvis du har mulighet å lufte overmadrassen utendørs er det ekstra bra, men pass på været. Noen steder i landet, som Mo i Rana og andre steder litt mer nordover i landet, så er det lurt å sjekke værprognosene først – ta en titt på  nyheter om Mo i Rana eller andre lokalaviser. Det er også fint å støvsuge overmadrassen med jevne mellomrom. Dessverre er det spesielt avføring fra midd som eventuelt kan være et problem, og det er mulig å fjerne noe med støvsuging.

Alternative løsninger for holde overmadrassen ren

En annen enkel løsning er å benytte en madrassbeskytter. Den skal puste, det er ingen som liker beskyttelser i plast som brukes på noen budsjetthoteller. Med en madrassbeskytter er det enkelt å vaske denne i maskinen, da den er tynn og får plass i de aller fleste vanlige vaskemaskiner.

Samtidig kan de aller fleste overmadrasser vaskes, det tar bare litt lengre tid. Begynn med å fjerne trekket fra overmadrassen, det er trekket som skal vaskes – ikke madrassen i midten. Det kan også være lurt å vaske de to sidene av madrassen hver for seg, for å ikke overbelaste maskinen. Husk at trekket kan absorbere svært mye vann.

Overmadrassen bør ikke tørkes i tørketrommel, men heler strekkes og hengetørkes. Det er naturlig at den krymper litt ved vask, men den vil vanligvis utvide seg igjen etter noen dager. Pass på at madrassen er helt tørr før den legges tilbake i sengen, det gjelder også hvis man punktvasker mindre områder med vaskemiddel og vann.