Slik kan du sikre god søvn

Søvn er livsviktig for et hav av prosesser som foregår i kroppen vår. Likevel er søvnmangel svært utbredt rundt om i landet. Det er viktig at vi får nok søvn både for helse, hukommelse, konsentrasjon og prestasjonsevne og det er på tide at vi alle prioriterer å få nok og god nok søvn.

Vi skal derfor komme med noen gode tips slik at du kan sikre deg god kvalitetssøvn gjennom hele året. La nok og god nok søvn være målet ditt denne høsten.

Et godt inneklima og en god seng

For det første er det viktig at du har en seng og en madrass som passer ditt ergonomiske behov og din vektklasse. Det er nemlig slik at madrassens fasthet skal reguleres ut ifra din egen vekt. Det vil si at om du deler seng med noen så kan det være en god ide å ha to forskjellige madrasser slik at begge får dekket sitt behov. Deretter kan dere legge en overmadrass over slik at dere ikke merker sprekken. En god overmadrass er uansett viktig for at sengen skal bli helt komplett. Vi er helt klar over at ny seng kan være dyr, men kanskje er det bare madrassen eller overmadrassen som må byttes ut for at søvnen din skal bli enda litt bedre.


Det er også viktig at du sover i et godt miljø. Pass på at temperaturen er god nok på rommet ditt. Visste du at du alltid burde lufte 30 minutter før du legger deg? Selv på vinteren og selv for de største frostpinnene er det viktig å lufte før man legger seg slik at søvnen blir så god som mulig. Forskning viser også at man sovner lettere i et kjølig rom, så dersom du er en frostpinne kan det være en god ide å heller ha en tjukkere dyne, men fremdeles lufte.

Sengetøy og lyder

Sengen er jo åpenbart ganske viktig for god søvn, men det er noen andre triks du kan ta med deg også dersom du ikke føler at sengen er problemet. Huden vår reagerer også forskjellig på forskjellige materialer. Kanskje benytter du deg av et sengetøy som er i bomull mens du egentlig hadde sovet best med sateng. Det finnes mange guider for dette online eller du kan få hjelp hos en hudlege, hos en butikk som selger sengetøy, hos apoteket eller hos en helsekost.

Du har sikkert hørt mange ganger at du ikke bør bruke skjerm eller se på skjerm rett før du legger deg. Derfor nevner vi dette, men vi går ikke mer inn på det enn kun å nevne det: ikke bruk skjerm rett før leggetid.

Vårt siste tips til god søvn er lyder. Vi reagerer helt forskjellig på lyder, men lyder kan faktisk hjelpe deg med å havne i en dypere søvn. Her må du prøve deg litt frem for å finne det som passer deg. Noen liker å høre på noen som snakker om søvnscan eller mindfullness, noen liker regnlyder og noen liker å høre på rolige sanger.

Legg igjen en kommentar