Slik får du god nattesøvn når du er på reise

Nordmenn elsker å reise, og det er mange som planlegger neste reise til fjerne strøk allerede før flyet har landet på hjemveien. Den verden vi lever i blir stadig tettere knyttet sammen, og det er overkommelig å reise til steder langt unna Norge. Likevel kan det være at noe så grunnleggende og enkelt som søvn lager problemer på veien.

Når kroppen ikke reiser like raskt som flyet

De aller fleste har hørt om jetlag, som er begrepet som benyttes om søvnforstyrrelser etter en flyreise. Kroppen vår er tilpasset døgnrytmen i avreiselandet, og i forbindelse med reiser til helt andre tidssoner kan det skape problemer. Kroppen klarer å forskyve døgnrytmen med omtrent en time om dagen, så det kan faktisk ta en stund før du er helt på plass – og da er det kanskje også på tide å reise hjem.

Symptomene på jetlag er typisk tretthet, noe som selvfølgelig ikke er så rart når kroppen er innstilt på å sove når du er våken. Omvendt kan det også være at du våkner svært tidlig, eller at du opplever andre konsekvenser av manglende søvn

Gode forberedelser hjelper

Det er mulig å prøve å tilpasse seg til den nye tidssonen allerede før du reiser, ved å for eksempel bruke solbriller når det er lyst ute og tilpasse spisetider og søvn noe. Pass på at du er uthvilt før du reiser, drikk mye vann og prøv å unngå å sove på flyet hvis det ikke stemmer overens med tiden du ville ha sovet på destinasjonen.

Det er også mulig å benytte melatonin-tabletter, som er et reseptfritt alternativ som tilsvarer kroppens naturlige søvnhormon. Myndighetene anbefaler likevel å så langt som mulig prøve å håndtere jetlag uten medisiner.

Det er selvfølgelig ikke bare jetlag som påvirker søvnkvaliteten på reisen, men med den under kontroll blir det mye enklere å slappe av og få en god natts søvn.

Legg igjen en kommentar