Hvorfor er søvn så viktig?

Om vi er trøtte kan det føre til at vi er gretne, spiser dårlig, får lite fokus og rett og slett får en litt mindre god dag. Søvnen vår påvirker hele dagen og generelt hverdagen vår. Men hvorfor er egentlig søvnen så viktig for oss?

I denne artikkelen skal vi fortelle deg hvorfor søvnen er viktig for deg og ikke minst hvorfor er det så viktig at du får nok søvn i hverdagen. Til slutt skal vi komme med noen gode søvntips for deg som sliter med å sovne.

Hvor mye skal du sove?

Det er ikke alltid like lett å få nok søvn. Med jobb og skole kan døgnet rett og slett bli litt for kort. Barn bør få minst ni timer, ungdommer bør sove mellom åtte og ni timer og voksne kan klare seg med 7,5 til 8. Likevel er det umulig å si akkurat hvor mye søvn du trenger. Som alt annet er også søvn individuelt og noen klarer seg bedre med liten søvn enn det andre gjør. Så hvorfor er det sånn at vi er så forskjellige og hvorfor klarer noen seg så bra uten nok søvn?

For det første så har helse mye med søvn å gjøre og det er derfor veldig individuelt hvor mye søvn vi behøver og klarer oss med. Deretter har vi veldig forskjellig søvnmønstre. Noen havner raskere i det som kalles for REM-søvn. REM-søvnen er den delen er søvnen der vi drømmer, og det er gjerne i en slik søvn vi våkner. De som raskt havner i REM-søvn vil også raskere havne i dyp søvn, noe som også betyr at de i teorien vil klare seg bedre med mindre søvn. Likevel betyr ikke det at de bør sove mindre.

Søvn er livsviktig

Søvn er livsviktig for oss. Det former hukommelsen vår, vi sparer energi, vil fokusere bedre dagen etter og cellene våre repareres faktisk mens vi sover. Derfor er det livsviktig at vi sover. For noen er det vanskelig og sovne og for andre går det så lett som ingenting. For deg som sliter litt med å sovne om natten så skal vi selvfølgelig komme med noen gode tips til hva som kan gjøre innsovningsprosessen litt lettere. Igjen så vil dette være veldig individuelt.

For det første er det viktig at du sover i en god seng. Det er mange som ikke tenker over madrasser og overmadrasser de velger, men dette kan ha ekstremt mye å si for hvordan du sover. Deretter er det viktig at du har riktig temperatur på rommet ditt. Noen klarer ikke sovne når det er for kaldt, men da bør rommet luftes litt før leggetid slik at det fremdeles er frisk luft på rommet. Det er det som vil gi deg den beste søvnen.

Legg igjen en kommentar